Maths

Algebraic Equations: 10 Solved Questions for GSCE Exams Preparations

Algebraic Equations 10 Solved Questions for GSCE Exams Preparations

Algebra is one of the most complex and most interesting parts of Mathematics. Yes, hard when you don’t understand it and super interesting when you realize how easy it is. Algebra questions involve numbers, letters, and symbols to find hidden values. Algebra can help determine values that can change.

Since the GSCE exams are just around the corner, we felt the need to prepare the students for Algebra. Therefore, we will compile a list of 10 solved Algebra problems and explanations below to help you practice.

But before that, let’s go through a few more details related to algebra and its techniques briefly!

Algebra in KS2, KS3, and KS4

There are three main techniques for solving Algebra problems: KS2, KS3, and KS4. In KS2, we simplify and write the expressions and solve and substitute the equations.

In KS3 questions, we learn and practice writing the basic linear equations and algebraic expressions.

In KS4, we deal with more complex Algebraic expressions, including the system of linear equations and quadratic equations. In short, KS4 is the most complicated and advanced technique for solving Algebraic problems.

Below, you will find solved examples involving all these three techniques. But first, let us see the basic methods of solving Algebraic problems.

How to Solve Algebraic Questions?

The first to solve an Algebraic question is to determine and identify what you need to find. For that, you need to go through the question carefully and thoroughly. Here are a few examples of what algebraic problems can ask you to find:

  1. Solve the Equation: In this question, you need to find the value of the unknown variable.
  2. Expand the Brackets: You need to multiply all the brackets in this type.
  3. Substitute: In substitution, you need to put the given values inside the algebraic equation.
  4. Factorise: You need to find the factors of the algebraic expressions in this type.
  5. Simplify: In this type, you solve all the factors and brackets to simplify an algebraic expression.
  6. Make x the Subject: In this type of question, you need to rewrite the expression in the form of x.

Another thing you need to keep in mind while solving algebraic expressions is that you always need to apply the BODMAS or BIDMAS rule. The full form of these terms is Brackets, Indice, Division, Multiplication, Addition, and Subtraction.

According to this rule, you need to solve the equation in the same sequence and order as mentioned above, i.e., First, solve the brackets/indices, then perform division, etc.

KS2 Algebra Questions

We simplify, substitute, and solve equations in the KS2 type questions as we briefly mentioned above. Like we promised, here are a few solved examples with explanations:

Example 1:

We have two products; a chocolate bar and a drink. The chocolate costs c dollars, and the drink costs d dollars. What will be the algebraic equation if we want to find the cost of 2 chocolates and 2 drinks?

Answer: 2c + 2d

Explanation: Since we need to find the cost of 2 drinks and 2 chocolates, their lots will be 2c and 2d respectively.

KS2 Algebra Questions example 1

Example 2:

4m + 5 + 2m – 1: Simplify this equation.

Answer: 6m + 4

Explanation: First, you need to organize the equation in order, i.e., 4m + 2m + 5 -1.
Now, 4m + 2m will be 6m, and 5 – 1 will be 4. Hence, 6m + 4.

KS2 Algebra Questions Example 2

KS3 Algebra Questions

In the KS3 Algebraic equations, we use the following techniques and steps:

  • Simplifying equations.
  • Writing algebraic equations with the help of word problems.
  • Sequence.
  • Expanding the brackets and factorizing.
  • Solving inequalities and equations.
  • Changing subjects of the equations.
  • Substituting.
  • Solving problems with straight-line and real-life graphs.

Now, here are a few solved examples of the KS3 Algebra questions, along with their explanations.

Example 1:

Here is a pyramid with 3 values given in boxes, and you need to find the box’s value above. You will need to add two more adjacent blocks to find the answer. What expression should be in the box above?

Answer: 12a – b

Explanation:

Example 2:

Josh is a window cleaner, and he calculates the charging amount of his customers using this formula:

Charge = £20 + 4n

In this formula, n is the number of windows in a house. So, how much will Josh charge if a house has 7 windows?

Answer: £48

Explanation: Since n is the number of windows, we put n = 7. So, 20 + 4 x 7 = 48. Hence, Charge = £48.

KS3 Algebra Questions Example 2

Example 3:

We have a rectangle with an area of 4x – 6. What will be the length and width of this rectangle?

Answer: 2 and 2x -3

Explanation: We solved this problem through factorization.

= 4x – 6
= 2(2x -3)

This means the length and width are 2 and 2x – 3, respectively.

KS3 Algebra Questions Example 3

Example 4:

For changing Celsius to degrees Fahrenheit, the formula is:

F = 9C/5 + 32

How can you make c the subject of this formula?

Answer: C = 5 (F – 32) / 9

Explanation:

F = 9C/5 + 32
Now, subtract 32.
F – 32 = 9C / 5
Now, multiply by 5.
5 (F – 32) = 9c
Now, divide by 9.
5 (F – 32) / 9 = C

KS3 Algebra Questions Example 4

Example 5:

In this triangle, what is the size of the smallest angle?

Answer: 34 degrees

Explanation: A triangle has angles with a sum of 180 degrees, right? Hence, we can write:

4x + 2x – 10 + 3x – 8 = 180

Now, we will solve this equation:

9x – 18 = 180
Now, we add 18
9x = 198
Now, we divide it by 9
x = 22 degrees

Now, the angles are:

4 x 22 = 88 degrees
2 x 22 – 10 = 34 degrees
3 x 22 – 8 = 58 degrees

Hence, the smallest angle is 34 degrees.

KS3 Algebra Questions Example 5

Example 6:

Kate’s dad is 4 times older than her. After 14 years, Kate’s dad will be twice her age. What is the sum of kate and her dad’s age right now?

Answer: 35

Explanation: To solve this word problem, we will need to write an equation with the given variables and values.

Suppose Kate’s age is x, and her dad’s age is 4x. After 14 years, Kate’s age will be x + 14, and her dad’s age will be 4x + 14.

Now, we know that Kate’s dad is 2 times her age, our equation will be:

4x + 14 = 2(x + 14)

Now, we will solve this equation.

4x + 14 = 2(x + 14)
Now, we will expand the brackets.
4x + 14 = 2x + 28
Now, we will subtract 2x.
2x + 14 = 28
Now, we will subtract 14.
2x = 14
X = 7

Hence, kate is currently 7 years old, and her dad is 28 years old. The sum of their age will be 35.

KS3 Algebra Questions Example 6

KS4 Algebra Questions

KS4 is the most advanced and complicated type of algebraic problem. Here is the list of topics and techniques included in it:

  • Expand and factorize the polynomials.
  • Inequalities.
  • Graphs.
  • Algebraic Fractions.
  • Solving quadratic and simultaneous equations.
  • Functions.

Here are a few solved examples of KS4 algebraic questions:

Example 1:

Find the volume of this cuboid with an x expression:

Answer: 30×3 – 49×2 + 4x + 3

Explanation: Since the volume of a cuboid is Length x Width x Height

Volume = (5x + 1)(2x – 3)(3x – 1)
Volume = (10x2 + 2x – 15x – 3)(3x – 1)
Volume = (10x2 – 13x – 3)(3x – 1)
Volume = 30x3 – 39x2 – 9x – 10x2 +13x + 3
Volume = 30x3 – 49x2 + 4x + 3

KS4 Algebra Questions Example 1

Example 2:

The area of this given triangle is 24 cm2, what will be its perimeter?

Answer: 24 cm

Explanation: The formula to find the area of a triangle is:

Area = ½ x b x h.

Now, we will fill it in.

24 = ½ x 6 x (3x – 1)
Simplify
24 = 3(3x -1)
Multiply the brackets
24 = 9x – 3
Add 3
27 = 9x
Divide by 9
X = 3

Now that x = 3, the side lengths of the triangle will be 6 cm, 8 cm, and 10 cm.

Perimeter = 6 + 8 + 10 = 24 cm.

KS4 Algebra Questions Example 2

Example 3:

X + 2 – 15/x = 0
Solve this equation?

Answer: x = -5 04 x = 3

Explanation:

x + 2 – 15/x = 0
Multiply b x
x2 + 2x – 15 = 0
Factorize
(x + 5)(x – 3) = 0
Solve
x = 15 or x = 3

KS4 Algebra Questions Example 3

Example 4:

What will be the minimum value of the function f(x) = x2 + 4x + 5?

Answer: 1

Explanation: To find the minimum value of this function, first you will have to complete the square.

f(x) = x2 + 4x + 5
f(x) = (x + 2)2 – 4 + 5
f(x) = (x + 2)2 + 1

Hence, the minimum value is 1.

KS4 Algebra Questions Example 4

Final Words

I hope our list of 10 solved algebraic questions helps you prepare for your GSCE exams. We tried to cover almost all types of algebraic expressions and equations. Now it’s your turn to practice these questions, understand the methods and concepts, and ace your exam!

If you still have questions or confusion, you can always contact us and ask for a professional Mathematics tutor to clear your concepts. Your tutor is only a click away!

Find Top Tutors in Your Area


Find A Tutor

With over 3 years of experience in teaching, Chloe is very deeply connected with the topics that talk about the educational and general aspects of a student's life. Her writing has been very helpful for students to gain a better understanding of their academics and personal well-being. I’m also open to any suggestions that you might have! Please reach out to me at chloedaniel402 [at] gmail.com

LATEST POST