Reading

40+ SUPER-CHALLENGING Trick Questions For Students!

trick questions
1. What’s blue but not heavy?
2. Can a man marry his widow’s sister?
3. Which room has no doors and no windows?
4. What will you spot at the end of every road?
5. I’m tall. I’m strong! But the longer I stand, the shorter I become. Guess who Am I?
6. You can hold it without touching it.
7. It’s impossible to eat me before breakfast! What Am I?
8. What can you break without even touching it?
9. I’m full of holes but I can still hold liquid? Guess my name?
10. You can always see me in front of you even if you close your eyes. Who Am I?
11. An old man without an umbrella was standing in rain. But… he didn’t get his hair wet. How?
12. I have five fingers but I’m not a hand! What Am I?
13. Everyone and everything needs me. A balloon, the president, a city, the lake, and everything in this universe needs me. What am I? 
14. What type of dress is never worn?
15. You can hold me in your right hand but it’s impossible to hold me in your left hand.
16. The Uber driver is going on the opposite side of a one-way road. He passed by 4 traffic police officers but no one tried to stop him. Why?
17. I’ve thirteen hearts but no lungs, and no brains!
18. I am a word and I’m spelled incorrectly in every dictionary.
19. Where is an ocean with no water?
20. It’s big as an elephant but is weightless.
21. What can run faster? Cold or heat?
22. I am tall and I have a tiny eye but I can’t see anything… Who am I?
23. What was the tallest mountain on earth before the Mountain Everest was discovered?
24. I have teeth but I can’t chew. Who am I?
25. I shave everyday but my beard always remains the same. Who am I?
26. How can you spell enemy by only using three letters?
27.  What cannot talk but always replies?
28. Sarah’s parents have three daughters: Jasmine, Rose, and what’s the name of the third daughter?
29. I am made of water but when you put water on me, I will die! What am I?
30. You cannot have me… but if you have me you can’t share me… and if you share me you’ll lose me.!
31. Two mothers and two daughters are sitting in a room, yet there are only three women. How?
32. Imagine you got stuck in a dark room. There is a candle, a log of fire, and an oil lamp in the room. What will you light first? 
33. The tree is my home but I never dare to go inside and if I fall off the tree… I’ll die!
34. Two brothers were playing chess and both won the game! How?
35. What can pass through the glass without even breaking it?
36. William’s pocket was empty, but there was still something in it. How’s that possible?
37. I’m red but I smell like blue paint. What Am I?
38. I have a head but I don’t have a neck. Who Am I?
39. Mr.Jacky buried his torch. Why?
40. Why a woman living in North America cannot be buried in Australia?
41. If Apple launched a car… what will be missing?
42. I won’t mind if you call, me the “t-man”. I start with “t” and end with. Plus, I have a lot of “t(s)” in me. Guess who am I? 
43. During which month do babies sleep the least?
44. Guess the word that becomes shorter when you add 2 letters to it?
45. I grow when I eat! I die when I drink! What Am I?
46. How many months have 28 days?

Nothing is more exciting than boosting your brain power with tricky questions. Riddles play with your imagination and trick you to the point that you might have never imagined.

If you’re in the mood for challenging your wit, or if you’re on your hunt to discover super mind-trick questions to show off your intelligence to your friends, this blog is your stop! I’ve got tons of mind-blowing questions for you!

So, let’s get in and treat your brain with some interesting, perplexing, and intriguing questions.

Here’s the list of trick questions that make you think hard.


1. What’s blue but not heavy?

Here is a big logic… whatever is heavy is never light and whatever is light is never heavy. So, light blue is the answer as it's blue and not heavy!

Answer: Light blue.

2. Can a man marry his widow’s sister?

While paying close attention to details, you will notice the phrase “widow’s sister”.  A widow is a woman whose husband has passed away. So, how can he marry his wife’s sister after his death?

Answer: He is dead!

3. Which room has no doors and no windows?

You can probably have a room with no windows, but having a room without a door is kind of impossible. If anything like this exists then it won’t be a room. Exactly, it’s not a room but a mushroom!

Answer: Mushroom

4. What will you spot at the end of every road?

It might be zebra crossing. But it's not present at the end of every road. So what could be the answer? Think… think… think… look at the word carefully and figure out what comes at the end of every “road”, it's the letter d!

Answer: The letter “d”

5. I’m tall. I’m strong! But the longer I stand, the shorter I become. Guess who Am I?

Humans never grow shorter! That’s against the law of nature so no matter how long they keep standing. The same is the case with animals. This means… this riddle is referring to a nonliving thing and it’s a candle!

Answer: Candle

6. You can hold it without touching it.

This question is one of the trickiest questions. Use your wit and try to figure out what cannot be held by hands… something that’s abstract maybe? Yes! It’s conversation… you can’t hold it in your hands but you can hold conversations with your friends for hours!

Answer: Conversation

7. It’s impossible to eat me before breakfast! What Am I?

Impossible to eat?  How’s that even possible? Even if you’re allergic to any food, still you can have cheat days and eat whatever meal you want before breakfast. But … you can never have lunch before breakfast! Makes sense?

Answer: Lunch

8. What can you break without even touching it?

I bet, this question might have blown your mind! Breaking something requires power. You‘ve got to touch the thing you want to break. However, the case with promise is different.

Answer: A promise

9. I’m full of holes but I can still hold liquid? Guess my name?

Ever watched spongebob? Spongebob had tons of holes in him and still, he could hold water. Well, the answer to this question is “sponge”.

Answer: Sponge

10. You can always see me in front of you even if you close your eyes. Who Am I?

This riddle has nothing to do with the utilities that you see every day. It is referring to an abstract idea and that is the “future”. You might not exactly know what would happen tomorrow but you can see that you’ll grow older in the coming days.

Answer: Future

11. An old man without an umbrella was standing in rain. But… he didn’t get his hair wet. How?

Oops sounds like he is bald! Naturally, he would get wet but only his hair won’t because he is bald.

Answer: The man has no hair!

12. I have five fingers but I’m not a hand! What Am I?

Glove! The glove has five fingers and it's obviously not a hand!

Answer: Glove

13. Everyone and everything needs me. A balloon, the president, a city, the lake, and everything in this universe needs me. What am I? 

Okay! This is tricky enough! If your thinking cap is calling out “it’s food” then you’re probably wrong! Because lakes and cities don’t eat! Name is the only thing that everyone needs!

Answer: Name

14. What type of dress is never worn?

Could be an invisible dress? But we don’t live in a fantasy world! All the dresses are worn except the “ad-dress”. You can use this riddle in your classroom (if you are a teacher) to test your students’ wit.

Answer: Address

15. You can hold me in your right hand but it’s impossible to hold me in your left hand.

So many answers might be buzzing around your head, comb… pen… laptop… but you can hold them all in both hands! Well, the only thing that you can hold in your right hand and not in your left hand is actually your left hand!

Answer: Left hand

16. The Uber driver is going on the opposite side of a one-way road. He passed by 4 traffic police officers but no one tried to stop him. Why?

Uber drivers do not always drive cars! They also walk. So basically, this Uber driver is walking on the opposite side of the one-way road. He’s not violating any traffic rules!

Answer: The uber driver is not driving, he is walking instead!

17. I’ve thirteen hearts but no lungs, and no brains!

Sounds like a monster! To help you out, here’re a few clues… it’s not human and not even a monster, it’s a game. That always has a queen and a king and it’s not chess!

Answer: The deck of cards

18. I am a word and I’m spelled incorrectly in every dictionary.

Expert lexicographers are appointed to make dictionaries. So, how can they spell a word incorrectly? If they are spelling the exact word that is; “incorrectly”, they are actually spelling “incorrectly”!

Answer: Incorrectly

19. Where is an ocean with no water?

Atlantic, Indian, Pacific, and all the other oceans have water. But only the oceans on maps don't have water. Don’t be surprised, it’s just how riddles work!

Answer: Map

20. It’s big as an elephant but is weightless.

big as an elephant but is weightless

Can't the baby elephant be the answer? No, because it’s heavy, and technically it's big too. However, the answer can be an elephant’s shadow!

Answer: Elephant’s shadow

21. What can run faster? Cold or heat?

This trick question is more like a joke. If you want to be the epicenter of your next gathering, throw off this riddle to your listeners. You might get the privilege of being that cool-jester of the party who is everyone’s favorite.

Answer: Heat because you usually catch a cold!

22. I am tall and I have a tiny eye but I can’t see anything… Who am I?

Ever heard of personified riddles? Wait… what? Is this even a thing? Personified riddles tend to give human attributes to a nonliving thing or an abstract idea. Just to make it more confusing! Now, in this case, this riddle isn’t referring to a human or an animal. It’s personifying the characteristics of human beings to refer to a needle.

Answer: Needle

23. What was the tallest mountain on earth before the Mountain Everest was discovered?

The tallest mountain would remain the tallest even if it wasn’t discovered.

Answer: Mount Everest

24. I have teeth but I can’t chew. Who am I?

The best part of trick questions is that they always revolve around the things that are super-common among us. Riddles just play with the words to confuse the readers. This one ranks among them. This thing is present in almost every house. It’s not used for chewing but to comb hair. I think you got that!

Answer: Comb

25. I shave everyday but my beard always remains the same. Who am I?

Maybe he’s an Alien who has some sort of magical hair that stays even after shaving the beard every day. But this riddle is about a human. It’s hard to guess but once you’ll know the answer. You’ll be like “God! This was easy!” Well, here is the answer… a barber shaves the beard every day but he never shaves his own!

Answer: Barber

26. How can you spell enemy by only using three letters?

What? E-N-E-M-Y has 5 letters and eliminating even a single letter might change the word. So, how can you spell it with just three letters? By taking help from the synonyms. Got that?

Answer: Foe

27.  What cannot talk but always replies?

It’s funny. Eco talks and it repeats the exact words or sentences that you utter. But… it is never going to answer your question.

Answer: Eco

28. Sarah’s parents have three daughters: Jasmine, Rose, and what’s the name of the third daughter?

The riddles stress more on “parents” but not on “Sarah’s parents”. Hence, it makes sense why people would guess the name as “Lilac” or any other flower name that comes in a sequence of the previous two flower-girl names. Notice that Sarah’s parents are Sarah’s siblings. Means? The third child is Sarah herself.

Answer: Sarah!

29. I am made of water but when you put water on me, I will die! What am I?

It’s obviously not a human being. Try to figure out the answer with these clues… it’s a form of water but it's not water… and its biggest enemy is water! Well, it’s ice!

Answer: Ice

30. You cannot have me… but if you have me you can’t share me… and if you share me you’ll lose me.!

Riddles often revolve around abstract ideas. Just like this one. You rarely come to know someone’s secret, but if you know… you have to keep it to yourself. Else, it would fly away and won’t be in your procession anymore.

Answer: A secret

31. Two mothers and two daughters are sitting in a room, yet there are only three women. How?

If you keep on focusing on the numbers “two” and “two” you’ll never know what this riddle is referring to. Well, it's more related to relationships. The grandmother’s daughter and the daughter’s daughter (two daughters)  and two mothers are there in the room.

Answer: Grandmother, mother, and daughter are in the room.

32. Imagine you got stuck in a dark room. There is a candle, a log of fire, and an oil lamp in the room. What will you light first? 

Surprisingly, you won’t light any of these first. Instead, you’re going to pick up the matchbox and light the match!

Answer: The match

33. The tree is my home but I never dare to go inside and if I fall off the tree… I’ll die!

“Egg” might be your first guess. But not all animals lay eggs on trees. So, what could it be? What could (except the baby in the egg) die if it falls off the tree? Probably a leave!

Answer: A leave

34. Two brothers were playing chess and both won the game! How?

The game is always played between two opponents. This is why you might think that the two brothers were playing chess against each other. On the flip side, both brothers can also play against the same opponent.

Answer: Both brothers were playing against the same opponent.

35. What can pass through the glass without even breaking it?

The answer is “light”! This might sound obvious but it’s literally hard to guess. You can drop this question in your family-Watsapp group to show off your wit.

Answer: Light

36. William’s pocket was empty, but there was still something in it. How’s that possible?

Have you ever had a hole in your pocket? You might have not realized but you’ve got the answer!

Answer: A hole

37. I’m red but I smell like blue paint. What Am I?

Anything that smells like paint is probably going to be paint color. Anything that is red and smells like paint is obviously red paint!

Answer: Red paint

38. I have a head but I don’t have a neck. Who Am I?

If penguin is your answer, then you’re wrong! Because it does have a very short neck. This trick question is about a bottle.

Answer: Bottle

39. Mr.Jacky buried his torch. Why?

You bury a human when he is dead. You even bury an animal when it dies. But you can’t bury a non-living thing until and unless its batteries die!

Answer: Because its batteries were dead!

40. Why a woman living in North America cannot be buried in Australia?

A North American woman can be buried in any place on this globe if she dies. In this case, she is alive! So, how would someone bury her?

Answer: Because she is still living.

41. If Apple launched a car… what will be missing?

Apple would launch anything except windows! Which business owner out their markets his competitor? No one! So, how do you reckon that apple would add “windows” to its car?

Answer: Windows

42. I won’t mind if you call, me the “t-man”. I start with “t” and end with. Plus, I have a lot of “t(s)” in me. Guess who am I? 

It’s a word that starts with and ends with “t”. And it is used for storing a lot of “tea”.

Answer: Teapot

43. During which month do babies sleep the least?

A baby sleeps for around 17 hours a day. This means, that in 30 days he might sleep for 510 hours but in February he’ll only sleep for around 293 hours because it has only 29 days!

Answer: February, as it's the shortest month.

44. Guess the word that becomes shorter when you add 2 letters to it?

The answer is “shorter”. You add two letters -er to the word “short” in order to make it “shorter”.

Answer: Shorter

45. I grow when I eat! I die when I drink! What Am I?

A brain-blower question! The words I and eat might force you to think that this thing is a living thing. But it’s not! If you think hard, you might guess the answer. When fire eats wood it tends to grow but when it drinks water it dies. Fire is what this trick question is referring to.

Answer: Fire

46. How many months have 28 days?

Notice that this tricky question is asking about the months having 28 days but not a month that has 28 days in total. With that being said, all the months have 28 days!

Answer: All the months!

trick questions top picks

Find Top Tutors in Your Area


Find A Tutor

With over 3 years of experience in teaching, Chloe is very deeply connected with the topics that talk about the educational and general aspects of a student's life. Her writing has been very helpful for students to gain a better understanding of their academics and personal well-being. I’m also open to any suggestions that you might have! Please reach out to me at chloedaniel402 [at] gmail.com

LATEST POST